Kostcirkeln enligt Harvards ”Healthy Eating Plate”

Den nya sunda hälsotallriken Healthy Eating Plate skapades av Harvard Health Publications och näringsexperter vid Harvard School of Public Health för att kunna erbjuda mer specifika och exakta rekommendationer för en hälsosam diet. Harvard Health ansåg helt enkelt att den gamla hälsotallriken MyPlate, som utvecklades av USAs jordbruksdepartement i samarbete med dess hälsodepartement, är missvisande och felaktig.

Harvard Health ifrågasätter MyPlate både en och två gånger och menar att MyPlate har utvecklats med påverkan från starka jordbruksintressen vilket man menar inte är den väg man bör vandra om man vill komma åt receptet för en hälsosam kost. Man menar i stället att sunda matvanor ska baseras på bästa tillgängliga forskning och att målet är att ge konsumenterna den information de behöver för att kunna påverka sin hälsa och sitt välbefinnande på djupet.

Vad som numera gäller om man vill vara en ”hälsosam medborgare” är att äta en växtbaserad kost rik på grönsaker, fullkorn, nyttiga fetter och hälsosamma proteiner då detta minskar risken för viktökning och kroniska sjukdomar.

Healthy Eating Plate syftar till att hjälpa amerikaner att få bästa möjliga kostrådgivning då det är av avgörande betydelse då USA och världen står inför en växande fetmaepidemi. I USA är för närvarande två av tre vuxna och ett av tre barn överviktiga eller feta. Målet är att folk ska kunna använda tallriksmodellen som utgångspunkt för sin egna hälsosamma tallrik, både för hemmabruk och för när man går ut och äter. Tallriksmodellen vill ge en detaljerad vägledning i ett enkelt format, för att på så sätt kunna hjälpa människor att göra de bästa valen när det kommer till kost.

Harvards moderna tallriksmodell

Jämförelse mellan tallriksmodellerna:

Vid en enkel jämförelse mellan Healthy Eating Plate och MyPlate pekar forskningen på tydliga brister hos MyPlate. Healthy Eating Plate rekommenderar inte den fettsnåla vägen som MyPlate förespråkat i flera decennier, det handlar snarare om vilket fett man får i sig. MyPlate talar heller inte om för konsumenter att fullkorn är bättre för hälsan än raffinerat spannmål, jämför fullkornspasta och vanlig vit pasta. Healthy Eating Plate rekommenderar att man äter en variation av fullkorn såsom fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris och skär ner på intaget av vitt ris och bröd.

Avsnittet om protein hos den äldre MyPlate-modellen gör hellre ingen skillnad på olika proteiner. Den skiljer inte på att fisk, fågel, bönor och nötter är friskare och bättre protein än rött kött och charkprodukter. Enligt Healthy Eating Plate ska man också vara försiktig med bacon och ost.

MyPlate skiljer inte på potatis och andra grönsaker trots att potatis enligt forskning har en negativ påverkan på blodsockret och insulinet vilken på kort sikt kan leda till hunger och att man äter mer än vad man behöver. På lång sikt kan potatis leda till viktökning, diabetes, hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar. Healthy Eating Plate uppmanar vidare till frisk konsumtion av frukt och grönsaker av alla regnbågens färger.

MyPlate rekommenderar mejeriprodukter vid varje måltid även om det finns lite bevis som tyder på att ett högt intag av mejeriprodukter skyddar mot benskörhet medan det finns betydande bevis som pekar på att ett högt intag av mejeriprodukter rent av kan vara skadligt.

Tips: Bra arkiv med tips på viktminskning på nyttigt.eu

Sockerhaltiga drycker nämns inte alls i MyPlate medan den nya modellen menar att man ska hoppa över sockrade drycker, begränsa mjölk- och mejeriprodukter till ett par portioner per dag och högst dricka ett litet glas juice varje dag. Dryckesmässigt rekommenderar modellen att man håller sig till vatten, te och kaffe, helst utan socker. Sist men inte minst påminner Healthy Eating Plate om vikten av att hålla sig aktiv, att det är en viktig faktor vad gäller viktkontroll. MyPlate nämner inte ens vikten av att röra på sig.

De viktigaste skillnaderna mellan tallriksmodellerna Healthy Eating Plate och MyPlate:
När det kommer till sunda matvanor gäller det att fokusera på kvalitet. Vilken typ av kolhydrater man har i kosten är viktigare än mängden kolhydrater. Vissa källor till kolhydrater som grönsaker (förutom potatis), frukt, fullkorn och bönor är mer hälsosamma än andra källor.

Söta drycker bör undvikas då dessa innehåller mycket kalorier och samtidigt har ett lågt näringsvärde.

Hälsosamma oljor rekommenderas och uppmuntras att användas. Exempel på hälsosamma oljor är oliv-, raps- och andra vegetabiliska oljor. Dessa hälsosamma fetter minskar mängden skadligt kolesterol och anses vara bra för hjärtat. Man ska skära ner på smöret och undvika transfetter. Till skillnad från den tidigare hälsotallriken sätter man inget tak för hur många kalorier man får få i sig från hälsosamma fettkällor.

Sammanfattningsvis menar Healthy Eating Plate att sunda matvanor är baserade på en växtbaserad kost rik på frukt och grönsaker, fullkorn, nyttiga fetter och hälsosamma proteiner vilket minskar risken för viktökning och kroniska sjukdomar.

Läs SVD:s artikel om svenska kostråd genom historien.